Trendonderzoek: stelling 2

Accountants-vs.-Accounting-Software-Choosing-The-Best-For-Your-BusinessIn aanloop naar de publicatie van ons Trendonderzoek Financial Close, leggen we u verspreid over enkele weken drie stellingen voor.

Onze tweede stelling was:

“Een switch van accountant zorgt voor vertraging in het closing proces van (beursgenoteerde) bedrijven.”


25%
van de respondenten gaf aan dat dit WAAR is.
75% van de respondenten gaf aan dat dit NIET WAAR is.

Het goede antwoord is:

NIET WAAR

19 bedrijven genoteerd aan de AEX en AMX zijn in de periode 2011-2015 van accountant gewisseld. In het jaar van de wissel versnellen deze bedrijven gemiddeld met 0,4 dag voor wat betreft hun Audited Report. Slechts 3 van de 19 bedrijven vertragen met 5 tot 6 dagen. Voor 7 bedrijven konden we vaststellen dat in het jaar opvolgend op het jaar van accountantwissel, het aantal dagen nodig om de Controleverklaring door de accountant getekend te krijgen, verder is teruggebracht met 1 dag. Deze bedrijven hebben, na twee jaar met hun nieuwe accountant gewerkt te hebben, gemiddeld 1 tot 2 dagen versnelling gerealiseerd. Wisseling van accountant leidt vaak tot verdere aanscherping van processen en de nieuwe accountant zet zeker in het eerste jaar vaak zijn beste beentje voor. Versnelling kan ook verklaard worden doordat het auditproces in het eerste jaar vaak een lichter proces is dan de jaren ervoor.

Binnenkort leggen we onze derde en laatste stelling aan u voor.

Heeft u vooraf vragen over het Trendonderzoek Financial Close van BrightStone Group? Neem dan gerust contact met ons op.