Outlook | April 2018

De media zijn het erover eens: 2018 is nu al het jaar van de hervonden economische euforie. Op de financiële markten, in het bedrijfsleven en natuurlijk op de huizen- en arbeidsmarktmarkt; het is overal voelbaar. De crisis lijkt ineens ver achter ons en we durven weer collectief opportunistisch te denken én handelen. Maar wat speelt er nu écht en wat staat ons te wachten binnen Finance, Risk, Compliance en Privacy?

Finance & Risk

Vele organisaties werken toe naar hun Finance Transformatie, of zitten daar al middenin. Onlangs gingen we hier nog over in gesprek met Sandy Boeije, Manager Finance & Accounting Center bij Rabobank Nederland.

Op het vlak van Finance is BrightStone Group dan ook continu bezig met verandering. Of eigenlijk vooral: met het helpen van onze opdrachtgevers bij het implementeren van veranderingen. Denk hierbij aan de nieuwe IFRS verslagleggingseisen voor de Finance afdelingen IFRS16 (leasing) en IFRS17 (verzekeraars). Inzake de omschakeling naar IFRS16 organiseren wij op 24 april een kennissessie, met Dr. Ferdy van Beest (Director Finance, Accounting & Research bij BrightStone Group BV en tevens Assistant Professor Financial Accounting bij Nyenrode Business Universiteit) en Drs. Ton Meershoek RA (vaktechnisch expert bij de AFM en tevens docent externe verslaggeving bij Nyenrode Business Universiteit).

Onze relaties hebben nog maar net hun jaarverslag en Integrated Report opgeleverd of wij adviseren hen alweer hoe het volgend jaar nog nét een tikje beter kan. Kwaliteit verbeteren, efficiency vergroten, het IR-rapport écht Integrated schrijven of Audit issues oplossen vanuit de management letter van de externe accountant; allemaal zaken waar onze experts dagelijks mee bezig zijn. Dit geldt overigens ook op het vlak van Risk. Voor onze opdrachtgevers spelen we wendbaar in op beleid, processen en procedures en de inrichting van controls om risico’s te kunnen beheersen.

Compliance

De Compliance dienstverlening blijft continu in beweging. We hebben de nieuwe compliance thema’s op onze vernieuwde website gezet. De toenemende aandacht voor Financiële en Economische Criminaliteit zoals witwassen, het financieren van terrorisme of het zaken doen met sanctielanden, staat hierbij centraal. Het identificeren van integriteitsrisico’s vormt vaak een belangrijk uitgangspunt. Maar wat zijn hieromtrent tips & tricks? Regelmatig organiseren wij kennissessies over dit soort onderwerpen. Zo vindt op 17 mei onze kennissessie Financieel-economische criminaliteit plaats met medewerking van Eiso Bos, Head of Service Center Customer Due Diligence bij Rabobank.

Privacy

De ontwikkelingen in de IT/tech industrie staan volop in de schijnwerpers. Mede in relatie tot data security en privacy. Denk hierbij aan de tumult die (wederom) is ontstaan rondom Facebook. Daarnaast dient de nieuwe Europese AVG richtlijn zich aan; 25 mei treedt deze in werking. Onze zusteronderneming Lumen is dan ook volop bezig met de implementatie hiervan bij overheden, gemeentes, bedrijfsleven, financiële instellingen en in het onderwijs. Klik hier om hier meer over te lezen.

Een keer bijpraten over deze en/of andere onderwerpen? U bent van harte welkom in ons nieuwe kantoor vlakbij de A2. Of schrijf u in voor één van onze Finance/Compliance events, klik hier.